Ouderbetrokkenheid
Op onze school vinden we ouderbetrokkenheid van groot belang. Kinderen van ouders die betrokken zijn bij het leren en ontwikkelen van hun kind, komen meer tot bloei dan kinderen van ouders die deze betrokkenheid niet tonen.
Wat betekent ouderbetrokkenheid?
Ouderbetrokkenheid betekent dat ouders en school vanuit gelijkwaardigheid goed samenwerken. De samenwerking is gericht op de ontwikkeling van uw kind. We willen dat elk kind tot een zo optimaal mogelijke ontwikkeling komt.
Waaruit bestaat ouderbetrokkenheid?
- Betrokkenheid op de school als (waarden-gemeenschap):
De school is er niet alleen voor een individueel kind, maar voor alle leerlingen. Het is een gemeenschap van kinderen, ouders en andere volwassenen. Professionals, ouders en kinderen zorgen samen voor een veilige omgeving waarin kinderen (individueel en als groep) zich optimaal kunnen ontwikkelen. Dit kan alleen wanneer er binnen die gemeenschap waarden en normen zijn bepaald, gedeeld en worden nageleefd.
- Betrokkenheid op de ontwikkeling van het eigen kind: de educatieve driehoek:
U heeft als ouder(s) kennis van de ontwikkeling en leerprocessen van uw kind. Vanuit die rol bent u in de educatieve driehoek betrokken. In de educatieve driehoek tussen kind, ouder en leraar is iedereen gelijkwaardig op basis van erkende ongelijkheid.
- Thuisbetrokkenheid: het faciliteren en stimuleren van de ontwikkeling thuis
U stimuleert uw kind in de thuissituatie bij de ontwikkeling. Indien gewenst, adviseert de school hierbij.
Op SBO Tijstroom vinden wij het van groot belang om een zo goed als mogelijke samenwerkingsrelatie te hebben met alle ouders. Door een stevige samenwerking kunnen we kinderen immers laten groeien en bloeien. Wij werken met 'ouderbetrokkenheid 3.0'.
In de praktijk betekent dit voor ons dat:
1. We in elk schooljaar starten met een startgesprek, een gesprek met ouder(s), kind en leerkracht waarbij we uitgaan van gedeelde verantwoordelijkheid. We maken afspraken over hoe de samenwerking voor het nieuwe schooljaar gaat verlopen.
2. U één keer per maand de nieuwsbrief ontvangt en om de week een groepsbericht. Zo blijft u op de hoogte van het reilen en zeilen in de school en in de groep.
3. Op momenten die we samen kunnen vieren, u een uitnodiging ontvangt om te komen kijken, bijvoorbeeld bij de IPC afsluitingen.
Veel kinderen komen en gaan met leerlingenvervoer (busjes), dat maakt het soms moeilijk om met regelmaat contact te hebben.
Voor- en na schooltijd kan er dan ook altijd telefonisch contact worden gezocht met medewerkers van de school en anders via de Parro app.
Helaas is het niet altijd mogelijk om direct uitgebreid in gesprek te gaan, maar wij maken graag een afspraak. Zo weet u zeker dat u wordt gehoord.